מהות החמין
כל חמין יכול להיות חמין צמחוני, מכיוון שמהותו של החמין היא הקטניות. לרוב מוסיפים בשר מכיוון שהבשר מוסיף טעם מיוחד ושומן, אך אין בו הכרח. יש חמין ללא בשר, אין חמין ללא קטניות, אגב למי שמעוניין לדעת, הקטניות כבר מלאות בחלבונים ובדברים טובים נוספים ובריאים, ולכן לאלו הטוענים כי לבשר ערך תזונתי ובריאותי, הם טועים מבחינה זו. הקטניות הן מקור מצוין לחלבונים ולחומצות חשובות לגוף ובכלל בישול ארוך, מקל על פעולת העיכול, רק לא לאכול יותר מדי והחמין הצמחוני יכול להיות נפלא מבחינה בריאותית, למעט נפיחות שנוצרות כתוצאה מפירוק של הקטניות. ראו טיפים להפחתת גזים בקטניות.
זכרונות משולחן השבת
כאדם צמחוני, מעולם לא היתה בידי האפשרות לטעום את טעמו של החמין הבשרי. הזכרונות על אותו חמין או הצ'ולנט (טשולנט) מהילדות, הם זכרונות של ריחות ארומטיים שמציפים את חללי הבית וחודרים מבעד למנעולי דלתות החדרים, מלטפים את נחירי האף ומעירים אותי משנתי.
תמיד הרגשתי מוקצה במשפחה בעוד שכל דיירי הבית, היו מקבלים את קערות התבשיל המהביל ומתענגים עליו לאורך דקות ארוכות זחוחי פנים ומדושנים מעונג. כל מה שהיה להם להגיד לי היה: "אין כמו חמין של שבת".
לאחר שנים מספר, משהתאפשר לי לשלוט במטבח ולהכין לעצמי את החמין של השבת, שגם אני אוכל להתענג,לאכול ולהתחמם בתבשיל המדובר, החלטתי לעשות גירסא משלי, גירסאת החמין הצמחוני!
מיותר לציין, שבימינו אנו, ימי האינטרנט.. נגלה לעיני, עולם שלם ושיתופי של מתכונים לחמין צמחוני.
ישנן גרסאות רבות ומגוונות לחמין הצמחוני. לדוגמא מצאתי גירסא מעניינת של חמין ללא בשר עם פירות יבשים. מתכון זה הינו מתכון לצ'ולנט עשיר ללא בשר, עם צבע כהה ומגרה, פירות יבשים וביצי חמינדוס. רוצים אותו לשבת? תתחילו לעבוד עליו מיום חמישי!